Når en god venn mister noen de er glad i – Landes Begravelsesbyrå

Når en god venn mister noen de er glad i

IKKE LET ETTER DE «PERFEKTE ORDENE»: Som venn til noen som har mistet noen, handler det først og fremst om å være sammen.

av Ida-Sofie Stryken, Lejla Sijamija Bahtijar og Remi A. Netteland (Media Sør)

Av og til er det viktigste å bare være til stede. Men hva betyr det egentlig?

Det kan være vanskelig å støtte noen som er i sorg. Det krever mye av deg som venn, og ofte kjenner man på at man ikke strekker til. Mange får dårlig samvittighet fordi de selv ikke føler at de bidrar til å gjøre prosessen enklere ettersom man ikke helt vet hva man skal si eller gjøre. Det kan føles tungt og ensomt å støtte en venn i sorg.

Det kan være godt å få praktisk hjelp til daglige gjøremål, men en god venn er først og fremst en som er tilstede og deler sorgen. Sorgprosessen kan bli bedre av det enkle faktum at du er der sammen med vedkommende, og at vennen din har noen å sørge sammen med.

Vi møtte to gode venninner for å høre deres historie, og hvordan de sammen gikk gjennom en tung tid da en av dem mistet klippen i sitt liv.

Telefonen som forandret livet til Mariann

– Jeg var på jobb da naboen min ringte og fortalte at mannen min var død. Vi hadde nettopp spist frokost sammen, sier Mariann.

Hun sitter i sofaen sammen med bestevenninnen Turid, som gikk gjennom sorgprosessen sammen med henne.

Unngå klisjéen

Det er mange forskjellige måter å håndtere sorg på, og som venn til noen som har mistet noen de er glad i, kan det være vanskelig å vite hvordan man kan være til støtte.

– Det er bare en klisjé å si at man forstår noen i en slik situasjon, for alle har sin egen sårbarhet og sine egne erfaringer som gjør at vi reagerer forskjellig når vi mister noen, sier Turid som selv mistet sin mor for noen år siden.

For Mariann ble det viktig at Turid var i nærheten, først og fremst for å lytte.

– Turid ble veldig viktig for meg, rett og slett fordi hun var sammen med og taklet alle mine humørsvingninger med stor tålmodighet og kjærlighet. Det er viktig å være sammen med familie og venner når man har det tøft.

På spørsmål om hvordan man kan være en god venn i sorgen, har kvinnene noen poeng som de gjerne vil dele med andre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

3
NÆRHET ER DET VIKTIGSTE: Som venn skal du ikke være så redd for om du gjør eller sier det riktige. Det viktigste er at du tilbyr ditt vennskap og er der for den som trenger deg.

Det er vanlig å føle seg usikker

Når en av dine nærmeste venner nettopp har mistet noen de er glad i, kan det være vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til det. I mange tilfeller er den som har gått bort noen du også kjente. Det er vanlig å være redd for å si eller gjøre noe feil. Du forventer gjerne av deg selv at du skal håndtere situasjonen på en så god måte som mulig, og være sterk for å støtte vennen din. Men din usikkerhet er helt naturlig – bare husk at det viktigste du kan gjøre for din venn er å vise at du er til stede og at du bryr deg.

Vær tilgjengelig

Du er ikke en problemløser – du er en venn som er i nærheten når vedkommende trenger noen å dele sorgen med. Det er veldig viktig å vise at du er tilgjengelig for din venn som er i sorg. Gå på besøk, ta en kopp kaffe og vis at du har tid. Dra i matbutikken og kjøp noe som du vet at din venn liker. Vennen din er i en tilstand der følelsene rår, og kan kanskje ikke ta vare på seg selv. Rydd litt i huset, lag middag og spis sammen. Ikke let etter de «perfekte» setningene.

Hvordan kan du nærme deg din venn?

Du må nærme deg forsiktig. Hun er nå i en ustabil sinnstilstand, og kan ha en tendens til å endre humør fort. Du kan regne med at du må feie mye under teppet. Mennesker i sorg kan si ting de ikke mener, og du må være tålmodig om du skal hjelpe din venn ut av traumet. Å lytte, og å oppmuntre din venn uansett oppførsel når hun føler seg motløs, vil virke positivt inn på hennes funksjonsevne.

Vær oppmerksom på at din venn kan være forvirret

Personer som er i sorg kan trenge hjelp til å ta beslutninger. Du som venn kan hjelpe til med å håndtere mange daglige oppgaver. Ikke la din venn være alene uten at du er sikker på at hun tenker klart og er i stand til å ta vare på seg selv.

Vær nær, og pass på deg selv

Som venn går du gjennom sorgen sammen med den berørte. Du kan innse at du også er berørt og nedstemt, for vi mennesker er påvirkelige for hverandres følelser. Det kan være utfordrende å ta del i din venns sorgprosess, og samtidig passe på deg selv. Hvis du merker at du blir for preget av din venns situasjon, ta et skritt tilbake og se framover på nytt. Det kan også gagne din venn. Oppsøk gjerne noen du kan snakke med dersom ting blir for tøft.

TA VALG: Personer i sorg kan ha vanskelig for å ta beslutninger. Som venn kan du være en støtte som hjelper med å ta valg for veien videre.
TA VALG: Personer i sorg kan ha vanskelig for å ta beslutninger. Som venn kan du være en støtte som hjelper med å ta valg for veien videre.

Hjelp vennen din med å finne veien videre

Den berørte kan være lukket inne i sin tilstand, og det kan være viktig å hjelpe til med å ta noen valg for framtida. Den berørte kan være usikker og ubesluttsom, og da kan du som tenker rasjonelt være der for å veilede henne og ta gode valg. Kanskje trenger din venn profesjonell hjelp for å få bearbeidet sine følelser og reaksjoner. Som venn kan du lufte tanken for henne.

Når tar sorgen slutt?

For mange vil sorgen og savnet aldri forsvinne. Etter hvert som man går videre i sorgprosessen, vil vennen din gjerne lære seg å akseptere situasjonen og begynne å justere livet sitt. Vennen din vil nok alltid savne tilstedeværelsen og personligheten til den som ikke er der mer, men savnet og sorgen forandrer seg, og man lever med den på en annen måte.

Stol på deg selv

Husk at det er du som kjenner vennen din, og ofte er det beste å stole på sine egne instinkter. Å være en god venn handler om å vise medfølelse og kjærlighet. Ikke belast deg selv med at du skal fikse livet til vennen din. Sorgprosessen må få ta den tiden som den enkelte trenger, og det er ikke din jobb å korte den ned.

Følg magefølelsen din, og bare vær nær så lenge vennen din trenger deg. Ikke let etter store ord som skal gjøre situasjonen enklere, men vis at du er der for henne og vis at du er tilgjengelig.

Mariann er takknemlig for all støtten Turid har gitt henne i den vanskelige tiden. Nå prøver hun å se framover.

– Vi må akseptere at døden er en del av livet, og i de vanskeligste situasjoner kan vi få en utrolig og uventet kraft til å tåle livets smerte. Venner gir mye energi og støtte, og de har blitt mitt lys i mørke tider, avslutter Mariann.

Syntes du denne artikkelen var interessant? Del den gjerne med dine venner.

[fblike]

 

Etter ønske fra kvinnene i denne artikkelen er navnene byttet ut.