Programhefte til begravelse – Landes Begravelsesbyrå

Programhefte til begravelse

programhefte_begravelse

Programmet du får utdelt på vei inn i seremonien, kan bidra til å gi et personlig preg på begravelsen, og være et minne du kan ta med hjem. 

Hva skal stå i et program i begravelse?

I utarbeidelsen av et program er det tre elementer pårørende og begravelsesbyrå sammen tar stilling til: 

 1. Forside
  1. Med eller uten bilde av avdøde
  2. Dato for fødsel og død
  3. Hvor og når seremonien finner sted
 2. Sanger/salmer
  1. Åpningssang
  2. Sang før talen
  3. Sang etter talen
  4. Sang ved graven
 3. Øvrig informasjon
  1. Preludium, innledende ord og bønn, kransepålegging, musikkinnslag, tale, bønn, velsignelsen, postludium

Som pårørende får du hjelp til alle punkter av Landes begravelsesbyrå. 

Forberedelse for pårørende

I forkant av samtalen etter et dødsfall, mellom Landes begravelsesbyrå og pårørende, ber vi de pårørende gjøre seg noen tanker om to ting:

 1. Hva skal stå i dødsannonsen
 2. Sangvalg i begravelsen

– Pårørende trenger ikke bruke mye tid og energi på forhånd, men vi opplever at det kan være fint for dem å ha tenkt litt gjennom dette. Vi går gjennom alt med pårørende, steg for steg, sier Erik Lande, daglig leder i Landes begravelsesbyrå.

Trykking

Landes begravelsesbyrå ordner med trykking/printing. Programmene trykkes i A5-format. Pårørende får alltid lese korrektur på programmet slik at det blir som de ser for seg. 

Forsiden

Det har blitt mer og mer vanlig å ha et personlig preg på begravelsene, også når det kommer til selve programmet. I Landes Begravelsesbyrå anslår vi at 9 av 10 programhefter i begravelsen har portrettbilde av avdøde på forsiden. Dette er helt valgfritt og opp til de nærmeste pårørende. 

Du kan også velge motiver som en tyttebærtue, skjærgård, vidde, ja, det kan være så mangt. 

Sangvalg

I kirka eller kapellet synges det tre ganger: En åpningssang og én sang henholdsvis før og etter talen. Det trenger ikke være tre forskjellige sanger, du kan dele opp en sang hvis det er mange vers, forklarer Erik Lande i Landes begravelsesbyrå.

Landes begravelsesbyrå har en stor oversikt over salmer som du får se i samtalen i god tid i forveien av begravelsen. I mellomtiden kan du sjekke ut 32 salmer som er vanlig i begravelser (ekstern lenke)

Salmeboka, Tormod Lindland
Stor takhøyde for musikkvalg. Det er kirka ved prest og kantor som har siste ordet i hvilke sanger som kan velges dersom pårørende velger sanger utenfor salmeboka. Her på Sørlandet opplever Landes Begravelsesbyrå stor takhøyde for de sangene som pårørende foreslår. Sanger som eksempelvis «Eg ser» av Bjørn Eidsvåg og «Hurt» av Johnny Cash er uproblematisk.


Begravelsesbyrået er en nøytral aktør, i møte med kirken. Som Erik Lande skrev i kommentaren «Gi meg en god grunn til å nekte en sang avdøde elsket»,  har han fått erfare hvor mye musikk betyr for de etterlatte, 

– I en begravelse er det ofte flest folk som ikke går i gudstjenester til vanlig. Det er en glimrende mulighet for kirka å vise at de er rause – innenfor sine rammer. Det tror jeg alle har alt å tjene på, skrev han.

Les også: Tankene til en tidligere organist som har spilt i over 1500 begravelser